вторник, 5 август 2014 г.

Отслабване в покой.


Даже в покой, определени органи и системи работят, и следователно се извършват обменни процеси, в т.ч. изразходване на енергия и вещества - т.е. човек отслабва даже когато се намира в покой. Човекът изпитва потребност от енергия, поради горните причини, даже и когато се намира в покой. Тази потребност се нарича основна обмяна.
 
Тя се обяснява с факта, че
  • - сърцето,  
  • - бъбреците,  
  • - мозъкът,  
  • - черният дроб,  
  • - белите дробове 
  • - всички органи 
работят без почивка и ”черпят” непрекъснато енергия. Сърцето на човек в покой ритмично се свива и отпуска около 70 пъти в минута. За един час това са 4200 удара. Само за една минута сърцето изпомпва 5 л кръв в системата от кръвоносни съдове на организма, а за един ден това са 7200 л! По аналогичен начин стои въпроса и с белите дробове и с всеки друг вътрешен орган, да не говорим за мозъка и мисленето.




Ясно е, че дори когато човек се намира в покой, изразходването на енергия не спира... и той отслабва. Въпросът е дали това е достатъчно за да уравновесите приетото количество храна през деня. Изразходването в покой очевидно не е достатъчно. При движение, при извършването на каквато и да било дейност, разходът на енергия се увеличава. И това вече, съчетано с определени ограничения в храненето, може да донесе по-забележими резултати в отслабването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: