неделя, 3 август 2014 г.

Отслабване след придобито затлъстяване.

Затлъстяването, появило се след двадесетгодишна възраст, обикновено е с по-добра прогноза за отслабване и по-лесно се преодолява. Има два вида затлъстяване
  • - андроидно (или мъжко), когато увеличението на мастната маса е в областта на корема, гърдите и гърба , и
  • - гиноидно (или женско, т.нар. ”Рубенсов тип”), когато пълнотата е предимно в областта на ханша и бедрата.
 
Първият тип (т.нар. мъжко напълняване) създава предпоставка за появата на
  • - захарен диабет,
  • - повишение на холестерола и триглицеридите в кръвта,
  • - артериална хипертония (високо кръвно налягане),
  • - чернодробна стеатоза и т.н.
Метаболитният синдром, при който ”водещ лидер” е свръхтеглото, е характерен точно за андроидното затлъстяване, а от него до миокардния инфаркт и мозъчния инсулт има само една стъпка. Ето защо при всички случаи на наднормено повишаване на тлъстините в областта на корема и увеличаване размера на талията, своевременното отслабване е абсолютно необходимо и не търпи никакво отлагане.




Женският тип (гиноидният) затлъстяване уврежда по-малко метаболизма и сърдечно-съдовата система. При него на преден план изпъкват артрозните изменения, колената или тазобедрената става. При случаите, когато нискостепенното гиноидно затлъстяване е без всякакви усложнения (само с неестетично надебеляване на бедрата и наличие на ”бричове”), добрият шивач би бил достатъчен за решаване на проблема по вталяване.

Защото този вид затлъстяване обикновено не се нуждае от особено стриктен режим на отслабване, а добре скроената пола или рокля може да скрие някои леки естетически недостатъци. Разбира се, при всички случаи е добре да се приведете във форма чрез отслабване до препоръчваните граници - никога не забравяйте това! Т.е. принципът е да се решават големите проблеми, докато са още малки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Translate / Перевод

Още теми в помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Посетители

Последователи - Абонати:

Всички налични теми - по години: